Mariaträffen är en kommunal mötesplats för alla åldrar, granne med Plaskdammen i Kungsladugård. Majoriteten av träffpunktens aktiviteter arrangeras under dagtid och därför är medelåldern relativt hög när kommunpolisen kommer på besök efter lunch.

– Jag tycker att det är otryggt i Majorna efter klockan sju på kvällen. Helst håller jag mig inomhus, säger en av besökarna.

Ett femtontal personer har hörsammat inbjudan om polisbesök och trängs runt borden i den lilla lokalen. För många är kommunpolisen Roberto Tomé ett välkänt ansikte och frågorna avlöser varandra. De flesta handlar om narkotikaförsäljningen i området och de boendes känsla av otrygghet.

– Majorna har sällan varit tryggare än nu, säger polisen Robert Tomé.

Han berättar att antalet våldsbrott halverades under 2021 och att hittills i år har endast sex våldsbrott rapporterats i stadsdelen. Siffran inbegriper både våld mellan okända och mellan människor som är bekanta med varandra, plus samtliga rån.

– Ni behöver verkligen inte vara rädda för att gå ut, säger Roberto Tomé.

Känner cannabislukt

Bruket av droger i Majorna är det största orosmomentet. Flera av de boende i området har med egna ögon sett försäljning av narkotika runt Mariaplan, Gröna vallen och Plaskdammen. Många har också känt lukten av cannabis från öppna fönster i landshövdingehusen.

Även om de själva inte har råkat ut för något brott upplever de en oro över vad droghandeln kan leda till.

– Det vi har sett i andra ytterområden, att kriminaliteten har en makt över folks vardag, ser vi inte här, säger Roberto Tomé.

Visst har polisen upptäckt kopplingar mellan drogförsäljarna i Majorna och organiserad brottslighet. Men inget av gängen ”äger platsen”, som Roberto Tomé uttrycker sig.

– Därför är folk heller inte rädda för att göra en polisanmälan. Ser de eller hör de något misstänkt ringer de vanligtvis till oss.

Många av frågorna på Mariträffen handlar just om anmälningar.

Ska jag larma om marijuanalukt på gården?

– Vi kanske inte alltid har tid att rycka ut med en gång. Men alla anmälningar registreras och då kan vi kolla upp det vid ett senare tillfälle, svarar Roberto Tomé.

Under oktober har kommunpolisen haft en särskild operation mot droger i Kungsladugård, med en utökad närvaro av såväl uniformerad som civil polis. Av erfarenhet vet man att det är mycket som händer veckorna efter skolstarten när ungdomarna har knutit nya kontakter på högstadiet.

– Narkotika finns i alla åldersgrupper, men vi tycker att det är särskilt viktigt att sätta in resurser tidigt. Kan vi påverka en femtonåring att sluta med ett missbruk är mycket vunnet, säger Roberto