Göteborg

Från den 1 januari 2024 måste alla hushåll och företag i Sverige sortera ut sitt matavfall i ett eget separat sopkärl, enligt en ny lag.

Lagen har införts på grund av ett avfallsdirektiv i EU och ska gälla i alla medlemsländer. Om den inte efterföljs riskerar man att få böta.

När göteborgarna svarar på frågan om de känner till den nya lagen säger en majoritet, 66 procent, att de har kunskap om den i en ny Sifo-undersökning.

Men mer än var tredje, 34 procent, svarar att de inte vet om lagen.      

Det visar en Sifo-undersökning gjord av företaget Office Depot.

Brister på arbetsplatser

På de svenska arbetsplatserna ser det än sämre ut.

På två av fem (42 procent) av de svarandes jobb slängs matavfall inte i ett eget separat sopkärl. Ännu färre separerar matavfallet från sin förpackning innan de slänger den, 43 procent svarar att de inte gör det på sin arbetsplats.

– Det är oroande att så många arbetsplatser ute i landet inte har någon sortering av matavfall. Det är också bekymmersamt att det är så pass många som inte ens känner till den nya lagen. Genom att införliva hållbara vanor i vår vardag kan både företag och individer bidra till att förbättra klimatet, säger Frank Egholm, vd på Office Depot Svenska AB.